luni, 4 martie 2013

Specii si tipuri de orhidee

Odontoglossum
 

Provenienta: America de Sud
Inaltime: 40 – 80 cm
Floarea: cu modele in toate culorile, marime 8 cm
Infloresc din: septembrie – aprilie
Mireasma: discreta
Locul ideal: mai racoros, dar luminos, soarele puternic trebuie evitat
Ingrijire: temperatura intre 10 – 24 grade, aer mai umed, se uda moderat, lunar se adauga ingrasamant

 Cattleya

Provenienta: America de Sud si Centrala
Inaltime: 15 – 50 cm
Floarea: pana la 20 cm!, culori puternice
Infloresc din: iarna – primavara
Mireasma: intensa
Locul ideal: luminos, soarele puternic trebuie evitat
Ingrijire: temperatura de aprox. 30 grade, aer mai umed, se uda din abundenta (apa se puen in tavita) se foloseste ingrasamant cu 3-4 luni inainte sa infloreasca.

 Phalaenopsis-Hibrid

Provenienta: Filipine, Indonezia, India, Australia
Inaltime: 20 – 50 cm, insa exista si hibrizi
Floarea: 2 – 12 cm, culori: alb, roz, galben, rosu, mov
Infloresc pe tot parcursul anului
Mireasma: depinde de sortiment
Locul ideal: luminos si calduros, soarele puternic trebuie evitat
Ingrijire: temperatura de aprox. 18 – 20 grade, se uda saptamanal si nu se lasa sa fie uscata tavita sa pamantul.

 Paphiopedilum – Pantoful Doamnei

Provenienta: Asia de Sud – Est
Inaltime: 20 – 30 cm
Floarea: 615 cm, multicolora, pe o ramura cresc pana la 20 de flori
Infloresc din octombrie pana in aprilie
Mireasma: nu au
Locul ideal: mai multa umbra, soarele puternic trebuie evitat
Ingrijire: temperatura de aprox. 15 – 25 grade, se pune ingrasamant o data la 14 zile, iarna mai rar.

Oncidium
Provenienta: America Centrala si de Sud
Inaltime: 15 – 40 cm
Floarea: galben, roz, alb, cu pete
Infloresc: toamna – primavara
Mireasma: vanilie
Locul ideal: luminos, clad, soarele trebuie evitat
Ingrijire: temperatura de aprox. 18 – 22 grade, noaptea poate fi mai rece, se pune ingrasamant in perioada de crestere si dezvoltare, se uda echilibrat.

Daunatori

Paduchele pufos, foarte daunator, formeaza la baza frunzelor si pe dosul lor, formatiuni ca un puf alb, ca mici aglomerari de vata. Paduchele testos poate face colonii pe spatele frunzelor.
Dintre cele mai cunoscute orhidee care se cultiva si se comercializeaza se numara
- Phalaenopsis - orhideea molie sau orhideea fluture, care traieste agatata de copaci in padurile Asiei;
- Cymbidium sau orhideea barca ce creste la altitudini foarte mari. Are flori mari si placut parfumate;
- Lycaste - poate tolera temperaturi scazute de pana la -1 grad Celsius;

Inmultire

Orhideele difera de la o specie la alta insa toate au o perioada de crestere intensa si una de odihna. Asfel ca in perioada de odihna planta se stropeste mai rar, iar dupa ce aceasta perioada s-a incheiat si planta revine la perioada de vegetatie activa, udarea se reia. Insa este de retinut ca unele tipuri de orhidee ca Odontoglossum, Cymbidium, Miltonia au nevoie de apa mai mult decat altele si pamantul lor trebuie sa fie umed tot timpul. Pe de alta parte, o orhidee ca Vanda sau Phalaenopsis se descurca mai bine in conditii mai uscate.
orhidee lycaste
Apa se toarna la radacina si cu toate ca nu este absolut necesar, pentru mentinerea umiditatii se mai poate folosi un pulverizator. In timpul perioadei de vegetatie activa, orhideele trebuie fertilizate de doua ori pe luna.

Transplantarea se face o data la 2-4 ani din cauza degradarii substratului dar nu se face niciodata in timpul perioadei de crestere si inflorire. Se vor folosi ghivece nu prea mari, din lut sau plastic.

Cea mai simpla metoda de inmultire a orhideelor este divizarea tufei. Aceasta se aplica plantelor bine dezvoltate, dar fara a se afecta estetica si sanatatea acesteia. Orhideele se mai inmultesc prin butasi sau prin seminte.

Ca la toate plantele de apartament, si orhideele pot avea o serie de probleme mai grave sau mai putin grave.

Atunci cand bobocii se ingalbenesc si cad este vorba de un exces de caldura sau de o intoxicatie cu etilena emanata de florile ofilite din preajma. Cand varfurile frunzelor s-au innegrit, este vorba de o carenta de calciu iar daca pe frunze apar pete galbui este din cauza temperaturii scazute din camera sau a apei cu care a fost udata planta. O iluminare excesiva va avea ca rezultat inrosirea frunzelor.

Cresterea si ingrijirea

Cresterea si ingrijirea orhideelor, mai ales in cazul celor din comert, nu este un lucru dificil atata timp cat sunt respectate conditiile de lumina, temperatura si umiditate din locul din care provin.

Lumina trebuie corelata cu locurile de origine ale speciei. Astfel unele orhidee adora lumina, dar fara soare direct pentru ele fiind ideala pozitionarea la ferestre orientate spre est sau vest;  altele prefera umbra, iar pozitionarea lor la ferestre orientate spre nord e perfecta. Trebuie tinut cont ca toate speciile au nevoie de lumina atunci cand se formeaza bobocii si florile. Atunci cand frunzele isi schimba culoarea, inseamna ca s-a schimbat nivelul de iluminare.

Puteti sa va dati seama daca planta primeste lumina necesara in mai multe feluri. Daca frunzele au un verde foarte inchis, probabil trebuie asezata undeva unde este mai multa lumina. Pe de alta parte, daca frunzele au o tenta rosiatica, atunci probabil lumina e prea puternica si ar trebui sa le mutati mai la umbra.

Temperatura in functie de specie se incadreaza intre 10 gr. C ca limita rece noaptea si 30 gr. C ca limita calda ziua. Diferenta termica dintre zi si noapte trebuie sa fie de cel putin 5 gr. C, pentru ca ea este necesara formarii florilor. Cand caldura este prea intensa pentru necesitatile plantei, apar arsuri si necroze.

Tipuri de orhidee

Exista 3 tipuri de orhidee (orhidaceae):

1: Terestre – au radacini normale, cresc in pamant si sunt specifice zonelor temperate si reci.

Orhidee terestra

 

 

2: Epifite – traiesc in zonele tropicale, agatate de copaci. Au radacini aeriene care le ajuta sa se aprovizioneze cu apa si cresc pana ajung la lumina.

Orhidee epifita

 

 3:Lithofite – cresc in soluri pietroase si foarte sarace in substante nutritive.

Orhidee lithofita

 

 

 

 

 



Considerate ca fiind printre cele mai frumoase flori exotice, orhideele sunt flori cunoscute inca din antichitate. Ele se gasesc pe toate continentele cu exceptia Antarcticii, familia Orhidaceaelor fiind cea mai numeroasa cu aproximativ 30.000 de specii.