luni, 4 martie 2013

Inmultire

Orhideele difera de la o specie la alta insa toate au o perioada de crestere intensa si una de odihna. Asfel ca in perioada de odihna planta se stropeste mai rar, iar dupa ce aceasta perioada s-a incheiat si planta revine la perioada de vegetatie activa, udarea se reia. Insa este de retinut ca unele tipuri de orhidee ca Odontoglossum, Cymbidium, Miltonia au nevoie de apa mai mult decat altele si pamantul lor trebuie sa fie umed tot timpul. Pe de alta parte, o orhidee ca Vanda sau Phalaenopsis se descurca mai bine in conditii mai uscate.
orhidee lycaste
Apa se toarna la radacina si cu toate ca nu este absolut necesar, pentru mentinerea umiditatii se mai poate folosi un pulverizator. In timpul perioadei de vegetatie activa, orhideele trebuie fertilizate de doua ori pe luna.

Transplantarea se face o data la 2-4 ani din cauza degradarii substratului dar nu se face niciodata in timpul perioadei de crestere si inflorire. Se vor folosi ghivece nu prea mari, din lut sau plastic.

Cea mai simpla metoda de inmultire a orhideelor este divizarea tufei. Aceasta se aplica plantelor bine dezvoltate, dar fara a se afecta estetica si sanatatea acesteia. Orhideele se mai inmultesc prin butasi sau prin seminte.

Ca la toate plantele de apartament, si orhideele pot avea o serie de probleme mai grave sau mai putin grave.

Atunci cand bobocii se ingalbenesc si cad este vorba de un exces de caldura sau de o intoxicatie cu etilena emanata de florile ofilite din preajma. Cand varfurile frunzelor s-au innegrit, este vorba de o carenta de calciu iar daca pe frunze apar pete galbui este din cauza temperaturii scazute din camera sau a apei cu care a fost udata planta. O iluminare excesiva va avea ca rezultat inrosirea frunzelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu